4 Mayıs 2012 Cuma

BORSA NASIL OYNANIR


Borsaya yeni gireceksiniz, öncelikle size başarılar diliyorum. Bu platformda başarılı olmak için aşağıdaki on maddeyi dikkatli okumanızı tavsiye ediyorum.

Öncelikle Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) karar ve kurallarını anlayarak okumanız gerekmektedir. Burada borsa ile ilgili uymanız gereken karar ve kurallar kanunla tespit edilmiştir. Eğer bu kurallara uymazsanız hisse alım-satım sırasında yatırımınızı tamamen veya kısmen kaybetme riskiniz yüksektir.


Borsada yatırımlarınızla kâra geçmenin en önemli faktörü disiplinli ve analizci yaklaşımlarla olur. Duygularınıza yenik düşmeyin. Biliyorsunuz ülkemizde borsada bir çok krizler yaşandı. Batmaz dediğimiz ve bankalar ne şirketler kapandı. Hepimiz bunlara istemeden de olsa tanık olduk.

Siz siz olun borsanın kurallarını sabah akşam okumayı ihmal etmeyin. Tamam "Ben artık bunları ezberledim, biliyorum." demeyin. Eğer borsada başarılı olmak istiyorsanız ödevinize iyi çalışın. Lütfen çok paralar kazanıcam diye balıklama atlamayın. Yoksa bu büyük okyanusta boğulmanız an meselesidir. Kulaktan dolma bilgilerini unutun.

1. Borsaya atılmadan önce yapacaklarınız ve yapamayacaklarınız konusunda uygulayacağınız bir strateji listesi belirleyiniz. Bu listeyi iyi takip edin, kendi stratejilerinizin dışına çıkmayın.

2. Portföyünüzü hazırlarken % 3 riskten fazlasını asla göze almayın. Borsada uzmanlaşmış olan kişilerin çoğu sermaye tabanlarını korumak için alım-satımları belli periyotlarla yaparlar. Yatırımlarınızı borsada değerlendirirken tek bir hisse senedine değil, birden fazla hisse senedine bağlayınız. Yatırımlarınızı kaybetmemek için daha az riske girmiş olursunuz.

3. Yanlış analiz yaptığınızı düşündüğünüz durumlarda kaybınız % 5 ila % 15 arasında iken yatırımızı kaybetmemek için hisselerinizi satın. Bu oranlar dahilinde bir miktar yatırımınızı kaybetmeyi göze almalısınız. Kayıplarınızı en aza indirmek için durma noktanızı iyi ayarlayın.

4. Hisse senedi fiyat hedeflerinizi iyi tayin edin. Bu size yükselen hisse senetleri konusunda büyük fayda sağlayacaktır.

5. Kâr getirecek küçük yatırımlara bakın, yüksek fiyatlı hisse senetlerinden uzak durun. Ancak acemi borsacılar çok kâr etmek için riskli yatırımlara yönelerek tutarsız davranışlar gösterirler. Borsaya yeni girecek olan kişilerin borsayı öğrenme aşamasında küçük yatırımlarla deneyim sahibi olmaları çok önemlidir.

6. Hisse senetlerinin çok fazla yükseleceğine asla inanmayın. Bir anda borsada zengin olma hayalinizden vazgeçip, güvenli hisseler alıp kâr payı kazanın. Ciddi yatırımlarla büyük hamleler yapılarak işlemler gerçekleşir. Ancak siz borsanın işleyişini öğrenmeden bu tür hamlelerden kaçının.

7. Borsada asla daldan dala atlamayın. Burada ustalaşmanız için biraz zamana ihtiyacınız var. Ufak çaplı farklı tarzları denemekten de çekinmeyin. Kendi tarzınızı belirledikten sonra daha rahat hareket edebilirsiniz.

8. Kendi hisse senedi fiyatlarınızı ve hacimlerinizi belirleyerek kendinize bir rehber hazırlayın. Buradaki fiyat ve hacimler herşeyi yansıtmalıdır. Bunu yapmamak için kendinize bahaneler uydurmayın. Eğer borsadan bir sinyal alırsanız buna bahaneniz olmayacak. 

9. Gün içersinde asla borsa sonuçlarına bakmayın. Bu sizi yanıltabilir. Gün içersinde hisse senetleri fiyatlarında sürekli bir değişim vardır. Bu değişimleri izlemek sizin yanlış kararlar almanıza sebep olabilir.

10.Borsa kârlı hisse senedi alım satımından ibaret değildir. Burdaki hareketleriniz elbette sizi bir yerlere taşıyacak. Ancak bu sizin borsada göstereceğiniz ve emin olarak yaptığınız hareketlere bağlıdır. Doğru kararlar alırsanız doğru sonuçlara ulaşmanıza da o kadar yakınlaşırsınız.

Stresinizi atabilmek için kendinize zaman ayırın. Bilgisayarınızın kapalı olduğu durumlarda kendinizi bu stresli ortamdan ayırarak farklı şeyler yapın. Bu stresli ortamdan kurtulduğunuzda daha isabetli kararlar alabilirsiniz.

Çok iyi bir borsacı olabilirsiniz. Borsada başarılı olabilmeniz için çok çaba sarfetmeniz gerekmektedir. Ancak borsaya yeni girdiğiniz bu aşamada borsa uzmanı gibi davranmaya kalkmayın. Biraz sabırlı olun. Unutmayın her işin bir eğitimi ve öğrenme zamanı vardır. Siz şu anda öğrenme aşamasındasınız. Eğer kalkarsanız yatırımlarınız kaybedebilirsiniz.  

Her gün kendinizi sorgulayın "Ben strateji liste mi takip ettim mi?" diye. Eğer cevabınız hayır ise hisse senedi alım-satım hemen sonlandırın ve kendinize yatırım yapın. Borsayı öğrenmek için biraz daha fazla zaman harcayın.

Eğer borsada akıllı bir yatırımcı olmak istiyorsanız. Borsanın kurallarını iyi öğrenmelisiniz. Bunun için bir klavuza ihtiyacınız olacak. Ülkemizde ki en iyi borsa klavuzu ise "Borsada Köpek Balığı Tekniği" isimli kitaptır. Burada borsanın inceliklerini öğrenebileceğiniz gibi haftalık analizler mail adresinize gönderilmektedir. Ayrıca MSN desteği de verilmektedir.

Borsada size klavuzluk edecek bu kitapla başlamak en akıllıca yatırımlardan biridir. Hemen satın alın. Bir kaç haftada bu işin inceliklerini ve püf noktalarını öğrenin, akıllıca yatırımlar yapmaya başlayın.



Hiç yorum yok: