6 Mayıs 2012 Pazar

BORSADA KÖPEK BALIĞI TEKNİĞİ

Borsaya girmeden önce kendinize bir sorun "Borsa nasıl oynanır " diye. Oynanır diye yazdığıma bakmayın. borsa bir oyun değil, şansa yer yoktur.


Bu sorunun cevabını yazmak çok kolay. Basitçe anlatmak gerekirse; şirketler hisse senetlerinin bir bölümü borsa aracılığı ile halka arzederler. Aslında bu cümle borsanın çalışma şeklini açıklamaktadır.

Daha sonra yatırımcıların ilgilendikleri hisse senetlerinin alım satım işlerinde borsayı nasıl kullandıklarını bilmeniz gerekmektedir. Bu arada borsa terimlerini de öğrenmeniz gerekmektedir. Açılış seansı, açılış fiyatı, tek fiyat seansı, kapanış seansı vb. bir çok terimi çok iyi bilmeniz ve yorumlamanız gerekmektedir.

Borsanın ne olduğunu öğrenmeye başladığınızda ilk duyabileceğiniz kelime "Açılış Seansı"dır. Hisse senedi alış ve satış emirlerinin belirlenen zaman dilimi içersinde sisteme aktarıldığı ve en çok işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan tek fiyat seviyesinin hesaplandığı ve borsada alım ve satımların bu fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği özel bir seanstır. Biri sabah diğeri de öğleden sonra olmak üzere günde iki kez yapılmaktadır. Açılış seansında sadece alış ve satış emirleri toplanır, değerlendirilir ve tek fiyat tespit edilir. Bu seansta sadece verilen emirler değiştirilebilir veya alışlarda iyileştirme ve kötüleştirme yapılabilir.

Borsada hisse senedi alımları ve satışları açılış seansından sonra açıklanan tek fiyat belirlendikten sonra tek fiyat seansı sırasında borsada işlemler gerçekleşir. Tek fiyat seansı dışında borsada alış-veriş gerçekleşmez. Diğer zamanlarda verilen alış ve satış emirleri toplanır ve bunlar değerlendirilir.

Borsanın genel olarak işleyişi bu şekildedir. Bunu öğrendikten sonra hisse senedi alıp satmayı öğrenmeniz gerekir. Hisse senedi alabilmeniz için bir yatırım hesabı açmanız gerekir. Bu bir borsa komisyoncusu da olabilir veya bir bankada da açabilirsiniz. Borsaya girmeden önce banka veya bir borsa komisyoncusu ile çalışmanın avantaj ve dezavantajlarını araştırmalısınız. Her iki yatırımcı kesimde belli bir komisyon karşılığında çalışır. Bildiğim kadarıyla borsa komisyoncuları binde 8 , bankalar ise binde 2 gibi bir komisyon oranlarıyla çalışmaktadırlar. Her iki yatırımcının da avantajı ve dezavantajı vardır. Bunda karar verecek olan kişi sizsiniz.

Yatırım hesabınızı açtıktan sonra hisse senedi alım işlemleri için borsa komisyoncunuza ya da bankanıza talimat geçebilirsiniz. Yine satış aşamasında satmak istediğinizi banka veya borsa komisyoncunuza talimat vermek zorundadır.

Bütün yapacağınız almak satmak olarak görünsede bu işte kazançlı olmanız için bilgili ve sağlam bir alt yapınızın olması gerekmektedir. Borsada kazanabilmeniz için yardımcı olacak araçlardan faydalanmanız yararlı olacaktır. Borsa dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir alan değildir. Bir çok algoritması var. Bunların analizlerini doğru ve zamanında yapmak gereklidir. Eğer birini atlarsanız kendinizi bir uçurumun kıyısında görebilirsiniz. Çünkü oyun değil, tam tersine akılların ve fikirlerin çarpıştığı büyük bir savaş alanı gibidir.

Gözünüzü korkutmak istemem, ancak size borsayı kolaylaştıran bir araçtan bahsedeceğim. Bu arasın adı "Borsada Köpek Balığı Tekniği" dir. Sizin yerinize tüm analizleri yapacak ve size ilgilendiğiniz senetlerin trendlerinin değiştiği anda alım ve satımlarını yapabileceğiniz tam zamanı söyleyecektir. Borsayı 12 yaşında bir çocuğun bile kullanabileceği seviyeye indirgemişler. Borsada köpek balığı tekniğini satın aldığınızda bu teknikle tüm piyasalarda doğru tahminler yapabilir ve tüm piyasalardan tam, kesin sonuç alırsınız. Önemli olan sizin bu alış ve satış anındaki sinyalleri kaçırmamanızdır.

Eğer borsa ilginizi çekiyorsa denemenizi tavsiye ediyorum.

                                                                    









Hiç yorum yok: