6 Mayıs 2012 Pazar

BORSA TEKNİKLERİ

Borsaya yeni girenlerin günlük işlemlerde başarılı olmaları için pratik uygulamaları nasıl gerçekleştireceklerini düşünmeleri gerekmektedir.


Borsada günlük işlemlerde bir kaç önemli taktiği size aşağıda anlacağım. Bunlar kısaca:

1. Günlük işlemler gerçeğini anlamaya çalışın

2. Günlük işlemlerle kara nasıl geçersiniz.

3. Zarar etmekten kaçının veya en aza indirgeyin.

4. Tasarrufunuzu koruyun.

1. Günlük İşlemler gerçeğini anlamaya çalışın:




(a) Günlük işlemlerde kara geçmede kişinin duygusal beklentileri önemli rol oynar. Bunun içindir ki günlük işlemleri herkesin yapmasını tavsiye etmiyorum.

Başlangıcta orta ve uzun vadeli dönemler için yatırım yapın. Bu arada günlük işlemlerde tecrübe kazanmak için onları yakından takip edin, ne zaman ve hangi durumlarda farklılık gösteriyor deneyimleyin. Daha sonra günlük işlemlerde yatırım yapmaya başlayın.

(b) Borsaya yeni girenlerin bir çoğu bir gecede zengin olmak hayali ile gelirler. Bir çoğu bir tek tüyoya dayanarak tek bir kağıtla bir gecede zengin olmak isterler. Ancak günlük işlemlerde bir gecede zengin olmak mümkün olmadığı gibi bu doğru bir plan da değildir.

Günlük işlemlerde kara geçmek için tecrübeli olmalısınız. Bunun içinde önce özverili bir şekilde çalışacaksınız, ve kağıtların durumunu, işlem hacimlerini sürekli takip edip, o kağıtlar hakkında araştırma yapmalısınız.

Günlük işlemlerde yatırım yapmak zordur. Borsa bir deneme tahtası değildir. Beğenmediğinizde tahtayı silemezsiniz. Sadece batarsınız. Günlük işlemler kara geçebilmeniz için aylarca araştırma yapmak ve anlamak için çaba göstermeniz gereklidir.

Eğer herhangi bir çaba göstermeden bazı tüyolara dayanarak kara geçmek istiyorsanız, borsacılık size göre değildir. Devam ettiğiniz takdirde tüm tasarrufunuzu kaybedebilirsiniz.

2. Günlük işlemlerde kara nasıl geçer siniz?

Günlük işlemlerde kar elde etmek çok kolay bir iş değil. Bu bir deneyim, özveri ve çalışm.a gerektirir.

Grafikleri ve analiz sonuçlarını okuyup anlamanız gerekmektedir. Bunun için ekonomi haberlerini okumak, borsa güncellemelerini yakından takip etmek, hükümet politikalarını izleyerek onlar hakkında yorumlar yapmalısınız.

Günlük işlemlerde bazı pratik yaklaşımlar:

(a) Duygulara dayalı günlük işlemlerden kaçının. Büyük karlar peşinde koşmak yerine başlangıçta küçük karlar edin. Öncelikle bir tek kağıtla başlayın. Eğer kağıdınızın değeri düşüyorsa küçük bir zararla hemen satın. Eğer yükseliyorsa bir süre bekleyin. Bunda başarılı olduğunuzda daha sonra hesabınızın için bir kaç kağıt daha ilave edebilirsiniz. Önce deneyim kazanın sonra kağıt sayınızı arttırın.

(b) Hisse senetlerinde hangi konular dikkatinizi ve ilginizi çekiyor. İnsanlar ilgilendikleri konularda daha çabuk bilgi sahibi olurlar. O zaman tasarrufunuzun borsadaki yönünü bulmanız sizin için çok kolay olacaktır.

3. Zarar etmekten kaçının veya en aza indirgeyin.

Günlük işlemlerde kar elde etmek için önemli olan şey sürekliliktir. Bugün zarar edebilirsiniz ama yarın kara geçerek zararınızı azaltıp tasarrufunuzu koruyarak yeni yatırımlar yapabilirsiniz. Eğer tüm tasarrufunuzu kaybederseniz bir daha borsada işlem yapamazsınız.

Şimdi size zararlarınızı önlemek ve azaltmak için bir kaç teknikten bahsedeceğim. Umarım işinize yarar.

(a) Zararı önlemenin ve azaltmanın bir yoluda sadece kağıt alıp satmak değildir. Bu kağıdın borsadaki hareketlerini takip ederek her yükselişi ve düşüşünde uygun bir anı beklemektir.

(b) Günlük işlemlerde büyük karlar için önce küçük karlar edin. Birden fazla kağıtla işleme girmek için bekleyin, sabırlı olun.

(c) Borsa uzmanı gibi davranmayın, uzman gibi davrananların bir çoğu kısa bir sürede zarar ederler ve tasarruflarını kaybederler. Bunun için piyasayı ve piyasa hareketlerini kontrol edin. Borsada işlem yapmak güzeldir. Tabi kurallarına göre hareket ederseniz.

(d) Zararı önlemenin ve azaltmanın en önemli unsurlarından biri durmanız gereken yeri bilmenizden geçer. Bu durum sizin kayıplarınızı büyük oranda azaltacaktır.

4. Tasarrufunuzu korumak

Şunu unutmayın siz ne kadar çok tasarrufunuzu koruma yönünde adımlar atarsanız, borsa da o kadar çok başarılı olur ve kar edersiniz.

Tasarruflarınızı korumak için bir kaç teknikten bahsedeceğim.

(a) Mümkün olduğunca borsada işlem yapmak için tasarrufunuzun tamamını değil yarısını kullanın. Tasarrufunuzun yarısını borsada işlemlerinize devam edebilmek için yedekte tutun.

(b) Deneyim kazanıncaya kadar tasarruflarınızı korumak ve zararınızı azaltmak için paranızın yarısını yedekte tutmak borsadaki hareketlerinizi rahatlacaktır. Ama siz siz olun yinede tasarrufunuzun büyük bir bölümü ile borsaya girseniz bile küçük bir pay ayırmayı unutmayın.

(c) Borsada ani hareketler hüsranla sonuçlanır. Borsa işlemlerinde paniğe yer yoktur. Bunun için alacağınız tüyolarla ani karar verekmekten kaçının.

(d) Unutmayın borsa da işlem yapmak bilgi ve tecrübeden geçer. Emin olmadan yatırım yapmayın.

Hiç yorum yok: